30 ponder Lid sinds: 19-1-2011(UTC) Berichten: 713
|
Henk Haarlem schreef:Ruud Gosselink schreef:Henk Haarlem schreef:Maar dat bier, zelf opdrinken Kijk nou eens, zegt ie eindelijk eens iets waar ik wat aan heb Ruud ik zeg heel veel waar men iets aan heeft, maar men wil niet altijd luisteren. Heb een goede opvoeding gehad, dus luister goed |
Het maakt niet uit groot of klein, als ze maar mooi zijn
|
|
|
|
50 ponder Lid sinds: 23-10-2011(UTC) Berichten: 2.908 Locatie: Haarlem Bedankjes: 1 keer Is 1 keer bedankt in 1 post(s)
|
PascalP schreef:Heb een goede opvoeding gehad, dus luister goed Compliment voor/aan je ouders dus, |
"Mijn grootste moet ik nog vangen". Mvg. Henk Haarlem.
"Kālāma Sūtra" (ook toepasbaar in het vissen) Rely not on the teacher, but on the teaching. Rely not on the words of the teaching, but on the spirit of the words. Rely not on theory, but on experience.
Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. Do not believe anything because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything because it is written in your religious books. (Visgerelateerd boekjes) Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders. |
|
|
|
15 ponder Lid sinds: 28-1-2011(UTC) Berichten: 182
|
Als je slijmende tijgernoten wil is dit vrij eenvoudig. Je laat je tijgers weken in gewoon water (zonder suiker, bier) voor 36 uren. Dan kook je de noten tot ze glad zijn en zoet smaken. (bij mijn kookvuur is dat op 35min doorkoken, dus pruttelen). Eens alles gekookt kan je naar believen bier, suiker of flavour bijdoen. Echter vind ik dat totaal onnodig en maakt het alleen maar je tijgers vlugger slecht, ze bederven veel rapper met suiker of bier erbij. Puur natuur zijn ze superzoet op zich.
Eens dat in orde is moet je ze in een afgesloten emmer doen en na een dag of 2 heb je slijmende tijgers. Slijmen is het gist die zich vormt naarmate ze ouder worden. IN een afgesloten emmer versnel je dit proces omdat er geen lucht aan kan. Zo doe ik het en ik heb een dikke slijmbrij na een 4 à 5tal dagen. |
|
|
|
|
50 ponder Lid sinds: 23-10-2011(UTC) Berichten: 2.908 Locatie: Haarlem Bedankjes: 1 keer Is 1 keer bedankt in 1 post(s)
|
david_deman schreef:Als je slijmende tijgernoten wil is dit vrij eenvoudig. Je laat je tijgers weken in gewoon water (zonder suiker, bier) voor 36 uren. Dan kook je de noten tot ze glad zijn en zoet smaken. (bij mijn kookvuur is dat op 35min doorkoken, dus pruttelen). Eens alles gekookt kan je naar believen bier, suiker of flavour bijdoen. Echter vind ik dat totaal onnodig en maakt het alleen maar je tijgers vlugger slecht, ze bederven veel rapper met suiker of bier erbij. Puur natuur zijn ze superzoet op zich.
Eens dat in orde is moet je ze in een afgesloten emmer doen en na een dag of 2 heb je slijmende tijgers. Slijmen is het gist die zich vormt naarmate ze ouder worden. IN een afgesloten emmer versnel je dit proces omdat er geen lucht aan kan. Zo doe ik het en ik heb een dikke slijmbrij na een 4 à 5tal dagen. De beste uitleg, zou iets langer koken maar dat is persoonlijk, naar mijn idee. Bewerkt door de gebruiker woensdag 27 juni 2012 22:43:20(UTC)
| Reden: Niet aangegeven |
"Mijn grootste moet ik nog vangen". Mvg. Henk Haarlem.
"Kālāma Sūtra" (ook toepasbaar in het vissen) Rely not on the teacher, but on the teaching. Rely not on the words of the teaching, but on the spirit of the words. Rely not on theory, but on experience.
Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. Do not believe anything because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything because it is written in your religious books. (Visgerelateerd boekjes) Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders. |
|
|
|
15 ponder Lid sinds: 12-6-2012(UTC) Berichten: 199 Locatie: Scheemda
|
Henk Haarlem schreef:david_deman schreef:Als je slijmende tijgernoten wil is dit vrij eenvoudig. Je laat je tijgers weken in gewoon water (zonder suiker, bier) voor 36 uren. Dan kook je de noten tot ze glad zijn en zoet smaken. (bij mijn kookvuur is dat op 35min doorkoken, dus pruttelen). Eens alles gekookt kan je naar believen bier, suiker of flavour bijdoen. Echter vind ik dat totaal onnodig en maakt het alleen maar je tijgers vlugger slecht, ze bederven veel rapper met suiker of bier erbij. Puur natuur zijn ze superzoet op zich.
Eens dat in orde is moet je ze in een afgesloten emmer doen en na een dag of 2 heb je slijmende tijgers. Slijmen is het gist die zich vormt naarmate ze ouder worden. IN een afgesloten emmer versnel je dit proces omdat er geen lucht aan kan. Zo doe ik het en ik heb een dikke slijmbrij na een 4 à 5tal dagen. De beste uitleg, zou iets langer koken maar dat is persoonlijk, naar mijn idee. bedankt voor de uitleg. jha zelfpersoonlijk kook ik ze ook liever wat langer |
heb plezier in je visserij dan komt alles goed |
|
|
|
35 ponder Lid sinds: 10-1-2011(UTC) Berichten: 930
|
Henk Haarlem schreef:Ruud Gosselink schreef:Henk Haarlem schreef:Maar dat bier, zelf opdrinken Kijk nou eens, zegt ie eindelijk eens iets waar ik wat aan heb Ruud ik zeg heel veel waar men iets aan heeft, maar men wil niet altijd luisteren. Weet ik, maar deze raad heb ik direct terharte genomen. Gistermiddag dan, op dit moment even niet.
|
|
|
|
35 ponder Lid sinds: 10-1-2011(UTC) Berichten: 930
|
Waarom langer koken? Ik vind 30 - 40 minuten ook lang genoeg.
|
|
|
|
15 ponder Lid sinds: 12-6-2012(UTC) Berichten: 199 Locatie: Scheemda
|
|
heb plezier in je visserij dan komt alles goed |
|
|
|
50 ponder Lid sinds: 23-10-2011(UTC) Berichten: 2.908 Locatie: Haarlem Bedankjes: 1 keer Is 1 keer bedankt in 1 post(s)
|
|
"Mijn grootste moet ik nog vangen". Mvg. Henk Haarlem.
"Kālāma Sūtra" (ook toepasbaar in het vissen) Rely not on the teacher, but on the teaching. Rely not on the words of the teaching, but on the spirit of the words. Rely not on theory, but on experience.
Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. Do not believe anything because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything because it is written in your religious books. (Visgerelateerd boekjes) Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders. |
|
|
|
15 ponder Lid sinds: 28-1-2011(UTC) Berichten: 182
|
Henk Haarlem schreef:david_deman schreef:Als je slijmende tijgernoten wil is dit vrij eenvoudig. Je laat je tijgers weken in gewoon water (zonder suiker, bier) voor 36 uren. Dan kook je de noten tot ze glad zijn en zoet smaken. (bij mijn kookvuur is dat op 35min doorkoken, dus pruttelen). Eens alles gekookt kan je naar believen bier, suiker of flavour bijdoen. Echter vind ik dat totaal onnodig en maakt het alleen maar je tijgers vlugger slecht, ze bederven veel rapper met suiker of bier erbij. Puur natuur zijn ze superzoet op zich.
Eens dat in orde is moet je ze in een afgesloten emmer doen en na een dag of 2 heb je slijmende tijgers. Slijmen is het gist die zich vormt naarmate ze ouder worden. IN een afgesloten emmer versnel je dit proces omdat er geen lucht aan kan. Zo doe ik het en ik heb een dikke slijmbrij na een 4 à 5tal dagen. De beste uitleg, zou iets langer koken maar dat is persoonlijk, naar mijn idee. Ik kook ze op een inductieplaat van moeder lief in de keuken (tot haar ergernis haha), daarom kan ik het klaren in 35 minuten. Het warmt supersnel op.Bij andere vuren zou ik ook vlug 40min of langer koken |
|
|
|
|
10 ponder Lid sinds: 8-2-2011(UTC) Berichten: 96
|
Ik heb niet alle posts gelezen, maar de bereiding die ik gebruik en voor mij succes levert: - 48 uur weken in water - 2 uur koken met toevoeging van lichte en donkere bastard suiker en kristal suiker. De hoeveelheid die ik toevoeg is moeilijk te zeggen, gewoon lekker veel - Na het koken iets laten afkoelen in de pannen - Met kookvocht en al in de emmer - Dan voeg ik weer lichte en donkere bastard suiker en kristal suiker toe, nu wat minder. En daarnaast doe ik er bruin bier en honing bij. - even goed roeren en dan de emmer afsluiten, minimaal 36 uur laten staan.
Tijgernoten is mijn absoluut favoriete aas, mijn vismaten en ik vangen daar goed op zowel met "geslijmde" als "ongeslijmde" tijgers. Het bereiden neemt even wat tijd in beslag, maar het is succesvol en goedkoop aas.
|
|
|
|
15 ponder Lid sinds: 28-1-2011(UTC) Berichten: 182
|
2 uren koken is onnodig lang hoor... Tijgers krijg je nooit zacht ofzo. Het is geen mais of iets dergelijks. Een tijgernoot moet krokant zijn dat je lekker zelf er kan door bijten en zoet smaken. ALs hij glad is, is hij klaar. Op alle soorten kookvuren moet de klus zeker te klaren zijn in een tijdspanne van 45min tot 1u... Heb je een goed vuur hoef je nooit zelfs langer te wachten dan 40min. |
|
|
|
|
35 ponder Lid sinds: 10-1-2011(UTC) Berichten: 930
|
Henk, ik weet wel dat de een dit zegt en de ander dat, maar dat geeft nog geen antwoord op de vraag waarom langer koken beter is. Na een 40 minuten hebben ze wel al het water opgezogen dat er in kan. Tijdens het sfkoelen zuigen ze nog wat op en dan heb je het wel gehad. waarom langer koken dan?
|
|
|
|
30 ponder Lid sinds: 22-6-2010(UTC) Berichten: 634
Is 4 keer bedankt in 4 post(s)
|
Volgens mij kan het ook uitmaken in wat voor emmer je ze afgesloten bewaart. Bij mij lijkt het althans beter gaan in een wat stevigere emmer die ik heb, die vooral beter luchtdicht afsluit dan de andere emmers die ik heb. Zo mogelijk vul je de emmer tot de rand met versgekookte tijgernoten + kookvocht, zonder toevoegingen. Even folie erover en dan de deksel erop. Zo krijg je ook niet zo gauw schimmel bovenop. Krijg je dat toch, niet zon probleem, even bovenste laag afgieten of verwijderen met een schuimspaan. De noten die onderwater staan zijn dan nog prima bruikbaar.Binnen 2 / 3 dagen heb ik echt een dikke slijmlaag, noten zitten bij wijze van vast in de emmer.
|
|
|
|
CarpFeeling Crew Lid sinds: 22-6-2010(UTC) Berichten: 1.664 Bedankjes: 6 keer Is 14 keer bedankt in 13 post(s)
|
Ruud Gosselink schreef:Henk, ik weet wel dat de een dit zegt en de ander dat, maar dat geeft nog geen antwoord op de vraag waarom langer koken beter is. Na een 40 minuten hebben ze wel al het water opgezogen dat er in kan. Tijdens het sfkoelen zuigen ze nog wat op en dan heb je het wel gehad. waarom langer koken dan? Ruud, als de tijgernoten volledig glad zijn dan zijn ze voldoende gekookt en hebben ze hun maximum aan water opgezogen.
|
|
|
|
35 ponder Lid sinds: 10-1-2011(UTC) Berichten: 930
|
Dat is na een 40 minuten.
|
|
|
|
CarpFeeling Crew Lid sinds: 8-1-2009(UTC) Berichten: 7.647 Locatie: Kampen Bedankjes: 71 keer Is 57 keer bedankt in 52 post(s)
|
Tja... De kooktijd verschilt bij mij nogal. Ik wil de smaken er ook niet 'uitkoken' en daarom kijk ik na 30 minuutjes even of ze gemakkelijk door te bijten zijn. Dit controleer ik om de 5 minuten tot ze goed zijn.
Volgens mij hangt het ook heel sterk af van de weektijd. Ik week ze meestal minmaal 1 week. Dit doe ik in water met soms een flavour. Op deze manier worden de flavours goed opgezogen door de noten. Bovendien worden ze een stuk zachter waardoor je ze niet zo lang hoeft te koken.
|
|
|
|
15 ponder Lid sinds: 12-6-2012(UTC) Berichten: 199 Locatie: Scheemda
|
Erwin schreef:Ik week ze meestal minmaal 1 week. zo ik heb nog nooit gehoord dat iemand ze zo lang laat weken. Bewerkt door de gebruiker zaterdag 30 juni 2012 14:13:52(UTC)
| Reden: Niet aangegeven |
heb plezier in je visserij dan komt alles goed |
|
|
|
35 ponder Lid sinds: 10-1-2011(UTC) Berichten: 930
|
Wanneer ik ze langer dan 72 uur laat weken gaan ze rotten. Dat is weer heel anders dan het gistingsproces na het koken. Maar als je er aan vangt... waarom niet.
|
|
|
|
10 ponder Lid sinds: 8-2-2011(UTC) Berichten: 96
|
Tja, 2 uur koken te lang? De bereiding die ik omschrijf levert mij veel vis op. Overgrote gedeelte van mijn vangsten vang ik hierop. Ik week ze ook "maar" 48 uur.
Vanavond ga ik wederom tijgers koken, ik zal eens kijken naar de tips die jullie geven. Als ik tijd kan besparen zal ik het niet nalaten.
|
|
|
|
Spring naar forum
Je kunt hier geen nieuwe berichten plaatsen.
Je kunt hier niet antwoorden op berichten.
Je kunt hier geen eigen berichten verwijderen.
Je kunt hier geen eigen berichten bewerken.
Je kunt hier geen Polls creëren.
Je kunt hier niet stemmen op Polls.