heb het even voor je opgezocht andre en kwam dit tegen:
e hebt 3 mogelijkheden om levend voer te geven, ofwel geef je vers levend voer, ofwel diepvries levend voer ofwel gevriesdroogd levend voer.
De voedingswaarde van diepvries/gevriesdroogd levend voer is bijna net hetzelfde als vers levend voer.
Vers levend voer heeft als pluspunt dat het het jachtinstinct bij de vissen weer naar boven haalt. Nadeel is wel dat wanneer je zelf levend voer gaat gaan vangen dat er verschillende beestjes bijzitten die je liever niet in je aquarium hebt bvb karperluis. Bij diepvries/gevriesdroogd levend voer heb je dit risico niet.
Ik ga nu 4 soorten levend voer bespreken, nl. muggenlarven, kleine kreeftachtigen, wormen en insecten.
Muggenlarven
Muggenlarven zijn dus larven van muggen. Je hebt hier 3 soorten in, nl. rode muggenlarven, zwarte muggenlarven en witte muggenlarven.
Rode muggenlarve
Rode muggenlarven zijn zeer voedzaam en mag je dus niet teveel geven, het zijn echte dikmakers voor de vissen. Teveel is dus ook niet gezond. Deze muggenlarven komen voor op de bodem in meren, vijvers, ...
Levende rode muggenlarven kan je enkele dagen bewaren in vochtig krantenpapier/handdoek/...
Zwarte muggenlarve
De zwarte muggenlarve vind je vaak in regentonnen, kleine plassen, ... die net onder het wateroppervlak hangen.
Zijn zeer voedzame muggenlarven, maar zijn in tegenstelling tot de rode muggenlarve geen dikmakers, deze mag je eigenlijk onbeperkt geven. Ze zijn ook wat kleiner en fijner dan de rode muggenlarve waardoor deze meer geschikt is voor kleine vissen zoals guppy's, neontetra's, ...
Levend zijn ze niet te koop, maar je kan ze zelf 's zomers gaan vangen in je regenton, kleine plas, ... maar dan moet je wel zeer goed opletten dat je geen andere (schadelijke) beestjes meevangt.
Witte muggenlarven
Deze muggenlarven komen enkel voor in relatief heldere vijvers, meren, ... en houden zich op in de middelste waterlaag. Deze zijn ook levend te verkrijgen in de betere vissenwinkels. Witte muggenlarven zijn zeer eiwitrijk en voedzaam en word door alle vissen zeer graag gegeten. Levende witte muggenlarven kan je lang bewaren in een koude ruimte (bvb in een emmer in de kelder)
Kleine kreeftachtigen
Deze diertjes behoren tot het plakton en komen massaal voor in stilstaand water. Wegens hun hoog gehalte aan carotenoïden optimaliseren ze de roodkleuring van vissen.
Watervlooien
Er zijn verschillende soorten watervlooien, nl. Daphnia, Moina en Bosmina. Daphnia's zijn de minst voedzame van de 3 maar word wel het meest verkocht. Watervlooien worden vaak gebruikt voor het opvoeden van jongen. Maar een dieet op enkel watervlooien lijd tot gebreken.
Eenoogkreeftjes en roeipootkreeftjes
Ook wel cyclops genoemd leven in heldere wateren als rovers. Ze zijn veel rijker aan voedingsstoffen dan watervlooien, dus zijn ze ook meer gewild. Deze kunnen gevoerd worden aan jongen, maar pas op, want zeer kleine jongen kunnen wel eens aangevallen worden door deze kreeftjes (als je ze levend voert toch ).
Pekelkreeftjes of Artemia
Artemia is het meest verkochte levend voer dat er is. Ze zijn zeer voedzaam en kunnen zowel aan volwassen vissen als aan jonge vissen gegeven te worden. Aan jonge vissen dien je pas uitgekomen artemia (Artemia-naupliën) te geven. In de vissenwinkel kan je gedroogde artemia eitjes kopen die je zeer gemakklijk kan laten uitkomen. Je kan ze ook in een klein bakje zetten (met pekelwater) voeg er wat vijverwater aan toe (zitten veel algen in) en in no-time zit je bakje helemaal vol.
Wormen
Hier gaan we het hebben voer Tubifex, regenwormen en overige wormen. Wormen worden veel minder gebruikt als levend voer als vorige genoemde soorten.
Tubifex
Tubifex is tegelijkertijd gewild en berucht.
Vele vissen houden van tubifex, is zeer voedzaam en is veel te verkrijgen in de winkel, MAAR tubifux komt vaak voor in de vuilste en ongezondste wateren en modderpoelen waardoor ze dus veel ziekten kunnen meedragen. Tegenwoordig worden ze ook al in proper water gekweekt en gebruikt voor de verkoop.
Voor gebruik spoel je ze best eerst zeer goed uit om de kans op ziektes te minimaliseren. Gebruik deze ook zo weinig mogelijk.
Regenwormen
Regenwormen worden vaak gevoerd ana grote vissen zoals grote cichliden etc.
Deze zijn te verkrijgen in de hengelzaak maar je kan deze ook gewoon in de tuin opgraven en zelf kweken.
Overige wormen
Wormen zoals enchytreeën en grindalwormen worden maar zeer weinig gebruikt door aquarianen. Ze zijn nochtans makkelijk te kweken, maar ze zijn gewoon niet zo bekend en worden maar zeer weinig besproken.
Insecten
De insecten die het vaakst gebruikt worden zijn fruitvliegjes en mieren.
Fruitvliegjes
Fruitvliegjes spelen in een belangrijke rol in de voeding van oppervlakte vissen zoals de bijlzalm, killi's, ...
Je kan deze gewoon kopen maar leg een banaan buiten en ga na een uurtje maar eens langs met een schepnetje. Ze zijn ook zelf te kweken.
Mieren
Mieren worden ook af en toe gegeven aan oppervlakte vissen, zijn net als fruitvliegjes makkelijk zelf te kweken, bij mieren gaat het zelfs makkelijker. Lok geen mieren voor het aquarium met zo een lokdoosje met vergif in, want komen ze hiermee in contact en voer je deze daarna aan je vissen kunnen je vissen hierdoor zwaar ziek worden en sterven.