mss help dit :
Algemeen - Sinds de opkomst van de boilie is de particle een beetje in onmin geraakt. Begrijpelijk, want als haakaas vang je vaak net zo goed brasems als karpers met particles, echter, de attractiviteit van dit aas is soms echt behoorlijk te noemen en doorbreekt vaak weer de dressuur bij de vissen. Ook bij het maken van een voerplek kan de particle vaak nuttig bijgebruikt worden en maakt het geheel een vaak wat goedkopere aktie. Er zijn ook particles waar hoofdzakelijk karper op aast, zoals tijgernoten (ook niet overal). Sommige particles zijn domweg te klein om een haak mee te be-asen als ik denk aan hennepzaad en tarwe. Bij alle soorten particles geld wel de regel dat het voorheen goed verzorgt hoort te zijn. Inweken en/of voorkoken zijn een aantal akties die bij de meeste particles MOETEN gebeuren. Ongekookt en/of ongeweekt kunnen particles schadelijk of zelfs dodelijk voor de vissen zijn. Houdt je dus aan de voorgeschreven inweek en kooktijden of anderzins voorgeschreven behandelmethoden.
---------------------
Bij partikels is de bereidingswijze belangrijk, neem hier de tijd en doe hier het werk. Onbereide partikels zijn vaak ronduit ongezond, of zelfs dodelijk voor de karper.
Als er partikels op je voerplek aanwezig zijn, bestaat het gevaar dat de karper wel op je partikels aast, maar je boilie met rust laat. Het kolkt en spat om je haak, alles wordt gegeten, maar niet je boilies. Deze laten ze dan gewoon links liggen. Bij het aanleggen van voerplekken is het daarom verstandig om eventueel de eerste keren wel met partikels te voeren en met je haakaas, maar na verloop van tijd steeds meer over te schakelen naar alleen maar haakaas en aanverwante pellets.
Bij het inweken en het koken van partikels kunnen een scheut stroop, honing of een schep suiker of kruiden (of wat dan ook meer) net dat beetje extra geven.
Mais,
Met mais kun je niet echt goed op afstand vissen, maar met een licht loodje op een korte afstand een mooi alternatief voor de boilie. Met de pen vissend is het goed aas. Bij gebruik van een hair kun je het best een lage hair geheel volprikken met mais en het lusje aan de haak hangen, hierna nog een paar op de haak en klaar is kees.
De haak volprikken zonder hair vind ik persoonlijk beter. Gebruik hiervoor de wat kleiner haakjes (8 of zo) en prik hier twee of drie korrels aan.
Er zijn gezoete en gekookte mais in blik te koop. Gewoon in de supermarkt en voor weinig geld. Deze mais is echter erg zacht, en verlies je snel van de hair of haak. Is dus niet echt geschikt voor verre wordpen, maar wie graag met de pen vist zal zeker vaker al zo'n blikje gebruikt hebben en met succes.
Bereiding: Zet de mais met warm water (geiser) ruimschoots onder, doe er eventueel honing, stroop of een ander smaakje in en laat dit 24 uur staan. Hierna afspoelen en in nieuw water (met smaakje) in een pan ongeveer een kwartier laten koken.
Bewaren: Wordt snel zuur, is beter om steeds vers aan te maken.
Tijgernoten,
Aardmandelen noemen ze die dingen ook wel en er wordt drank van gestookt. Zitten veel suikers in. De tijgernoten worden gedroogd verkocht, maar ook voorgekookt in potten. Vooral de voorgekookte versie vindt ik veel te duur, maar zelf koken geeft voldoening. Goed aas dat bijna instand werkt. Gooi niet teveel hiervan op je voerplaats en prik een lekkere dikke tijgernoot (of twee) aan de hair met een passende haak. Ook gekookt zijn dit stevige knolletjes.
Bereiding: Zet de droge tijgernoten met warm water (geiser) ruimschoots onder, doe er eventueel honing, stroop of een ander smaakje in en laat dit minstens 48 uur staan. Hierna met het zelfde vocht minstens een uur koken. Zet het hele zootje in een goed afsluitbare pot of in een thermoskan. Ze worden beter naarmate ze langer staan (gisting). Gebruik ze daarom niet eerder als een week na het koken.
Bewaren: In een afgesloten pot blijven ze 'eeuwig' goed.
Kikkererwten,
Zijn mooie peulvruchten voor hairmontage. Redelijk stevig, en bestaat uit twee delen in een velletje. Niet geschikt voor grote afstanden en zwaar lood. Voorvoeren moet wel even gebeuren. Kleurtjes en geurtjes kunnen naar believen worden toegepast. Deze erwten ga ik niet halen in de hengelsportzaak of in de dierenzaak, maar ga ze bij het Turkse winkeltje op de hoek halen. Deze zijn veel groter en mooier.
Bereiding: Zet de droge kikkererwten met warm water (geiser) ruimschoots onder, doe er eventueel honing, stroop of een ander smaakje in en laat dit minstens 12 uur staan. Hierna met het zelfde vocht minstens een kwartier koken.
Bewaren: Wordt snel zuur, is beter om steeds vers aan te maken.
Peulvruchten (tuinbonen, rode kidneybonen, zwartoog bonen, bruine bonen, witte bonen, etc etc),
Zie voor bereiden en bewaren de tekst over kikkererwten.
Witte bonen in tomatensaus,
Heel zacht aas, en waarschijnlijk alleen voor de penhengel geschikt en bij gebruik van licht lood op korte afstanden. Is kant en klaar in blik te koop en is goedkoop. Karpers blijken de smaak van tomatensaus te mogen en het vangt goed.
Noten,
pinda’s, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, cashewnoten
Voor al deze noten geldt dat zij voor de karper geschikt zijn, maar goed behandeld dienen te worden.Noten bevatten blauwzuur. Niet alleen ongezond (of zelfs dodelijk) voor de mens, maar ook voor de vis. Van dit lijstje vind ik de pinda het meest geschikte aas. Zelf gebruik ik dan niet de pinda's van de hengelsportzaak, maar van de supermarkt. Gewone doppinda's (pindas in de dop) zijn veel groter en mooier. goed pellen, ook het rode schilletje.
Bereiding: Zet de gepelde pinda's met warm water (geiser) ruimschoots onder voor 24 uur. Hierna water verversen en een kwartier koken. Na afgieten en opspoelen weer met vers water opnieuw een kwartier koken. Herhaal dit vier maal (totaal een uur koken). Na afkoelen weer opnieuw in vers water zetten.
Bewaren: Beperkt, op een donkere koele plaats in een afgesloten potje ongeveer een week. Neem ze steeds met nieuw vers water mee.
Maples,
De zaden van de esdoorn. Het lijkt er op dat maples, in tegenstelling tot de meeste andere particles, weinig effect hebben mbt selectief vreten. Maples en boilies gaan dus goed samen en de karper lust ze graag (mits bekend er mee).
Bereiding: Zet de droge maples met warm water (geiser) ruimschoots onder, doe er eventueel honing, stroop of een ander smaakje in en laat dit minstens 24 uur staan. Hierna met schoon water minstens een 30 minuten koken.
Bewaren: Wordt snel zuur, is beter om steeds vers aan te maken.
Te klein als haakaas of slechts geschikt om een voerplek aan te leggen,
Duivenvoer,
Duivenvoer is een mengeling van allerlei geschikte particles. Mais, tarwe, allerlei peulvruchten en verschillende andere soorten zaden. Duivenvoer is dan ook een zeer geschikte en goedkope manier om als toevoeging te gebruiken bij het aanleggen van een voerplek, maar ook tijdens het vissen goed te gebruiken is om de vissen op de plaats te houden. Samen met je haakaas in het water geeft duivenvoer een goede instand werking.
Pas op! Merk je dat er wel veel beweging is, maar geen aanbeten. Stop dan met duivenvoer. De kans bestaat dat de vissen slechts de particles wegeten, ende onnatuurlijke boilie met rust laten.
Duivenvoer geeft het in verschillende soorten. Mijn voorkeur gaat uit naar sierduivenvoer. Als je in de zak kijkt weet je waarom.
Bereiding: Zet het duivenvoer met warm water (geiser) ruimschoots onder, doe er eventueel honing, stroop of een ander smaakje in en laat dit 24 uur staan. Hierna afspoelen en in nieuw water (met smaakje) in een pan korter dan een kwartier laten koken.
Bewaren: Wordt snel zuur, is beter om steeds vers aan te maken.
Hennep,
De karpers zijn er gek op. Hennep is in verschillende verpakkingen te koop, maar hier bedoelen we de ongekiemde harde kleine zaadjes. De kwaliteit van hennep kan sterk uiteen lopen. Er zijn kwaliteiten die na een uur koken nog niet gekiemd zijn, maar de betere kwaliteit ontkiemd spontaan al bij het voorweken. Ook bij deze particles geldt dat karpers er gemakkelijk toe over gaan om alleen de hennep op te snoepen en het aas te laten liggen.
Bereiding: Zet de hennepzaden met warm water (geiser) ruimschoots onder en laat dit 48 uur staan. Hierna afspoelen en in nieuw water (met smaakje) in een pan laten koken, totdat de witte kiemen zichtbaar zijn. Heb je heel goed hennepzaad, dan is 24 uur weken voldoende en een minuut koken. Ook al zie je dan nog geen witte kiemen, maar een aantal uren later zijn ze dat allemaal wel. Dit laatste is een betere manier, omdat het voer niet kapot wordt gekookt, maar een meer natuurlijke smaak en reuk blijft houden.
Bewaren: Wordt snel zuur, is beter om steeds vers aan te maken.
Trouvit,
Kant en klaar forellenvoer (korrels). Hier zit iets van bloedmeel doorheen en is een attractor. Mooi om een voerplekje mee aan te leggen.