logo
Welkom gast! Om van alle functies gebruik te kunnen maken kun je Inloggen of Registreren.

Mededeling

Icon
Error

2 Pagina's12>
Delen
Opties
Ga naar laatste bericht Ga naar het laatste ongelezen bericht
carp-fighters  
#1 Gepost : zondag 20 mei 2012 17:51:22(UTC)
carp-fighters


10 ponder

Lid sinds: 20-5-2012(UTC)
Berichten: 80

beste leden,

ik heb bedacht om zelf boilies te gaan maken.
zouden er mischien mensen zijn die tips hebben.
bijv. welke flavour ik moet gaan gebruiken of welke ingredienten ik zal gebruiken.
Alvast bedankt, ik lees het welTik 'm aan!

roy
Karper teller 2011: 249 geeindigd Breede lach
Karper teller 2012: 29
Sponsor
stefankarp  
#2 Gepost : zondag 20 mei 2012 19:11:48(UTC)
stefankarp


10 ponder

Lid sinds: 30-6-2011(UTC)
Berichten: 90

zelf zou ik gaan voor een sterke geur maker bijv chili ofzo, maar dat is mijn eigen mening, ik ga meestal voor me bollies kijken naar andere recepten dat mix ik en maak ik een bol van
DannyW  
#3 Gepost : zondag 20 mei 2012 20:03:47(UTC)
DannyW


10 ponder

Lid sinds: 11-3-2011(UTC)
Berichten: 73

Ik zou idd ook voor sterke geuren gaan
Zoek anders op internet rond voor recepten
Of vraag andere karpervissers om tips, alleen bestaat de kans dat die niks los laten over hun recepten

Succes Blijb
Karper teller 2012: 16
stefankarp  
#4 Gepost : zondag 20 mei 2012 21:46:46(UTC)
stefankarp


10 ponder

Lid sinds: 30-6-2011(UTC)
Berichten: 90

Je moet zelf ook een beetje bedenken van wat zou die vis nou lekker vinden en wat vind je zelf wel lekker
Bob van Biemen  
#5 Gepost : dinsdag 22 mei 2012 21:39:09(UTC)
Bob van Biemen


CarpFeeling Crew

Lid sinds: 2-2-2011(UTC)
Berichten: 43

Is 2 keer bedankt in 1 post(s)
Een fatsoenlijke boilie begint met een basismix.
een prima basis is:
1kg griesmeel
1kg soyabloem vet
500gr polenta

Hier kan je maximaal ongeveer 30% (ongeveer 800gr)aan toevoegingen/smaakmakers bijgooien
Bekende goed werkende voorbeelden zijn:

Robin red
vismeel
Koekjesmeel
Allerlij kruiden(mengsels)
Knoflook
zaden

etc etc etc

Succes
Pappa is vissen.....
Tijgernootje  
#6 Gepost : dinsdag 22 mei 2012 22:06:31(UTC)
Tijgernootje


20 ponder

Lid sinds: 5-5-2012(UTC)
Berichten: 311

Nu deze topic er toch is, weet iemand een makkeljk boilie recept die je zo uit de supermarkt kan halen
carp-fighters  
#7 Gepost : dinsdag 22 mei 2012 22:32:59(UTC)
carp-fighters


10 ponder

Lid sinds: 20-5-2012(UTC)
Berichten: 80

Bob van Biemen schreef:
Een fatsoenlijke boilie begint met een basismix.
een prima basis is:
1kg griesmeel
1kg soyabloem vet
500gr polenta

Hier kan je maximaal ongeveer 30% (ongeveer 800gr)aan toevoegingen/smaakmakers bijgooien
Bekende goed werkende voorbeelden zijn:

Robin red
vismeel
Koekjesmeel
Allerlij kruiden(mengsels)
Knoflook
zaden

etc etc etc

Succes


okee bedankt,

knoflook flavours weet jij waar ik die kan bestelen?

mzl
Karper teller 2011: 249 geeindigd Breede lach
Karper teller 2012: 29
Bob van Biemen  
#8 Gepost : dinsdag 22 mei 2012 23:19:19(UTC)
Bob van Biemen


CarpFeeling Crew

Lid sinds: 2-2-2011(UTC)
Berichten: 43

Is 2 keer bedankt in 1 post(s)
geen flavour, gewoon knoflookpoeder halen bij de hengelsportzaak of eventueel vers geperste knoflook gebruiken, stinkt veeeeel harder dan een flavour en is veeeel goedkoper.
Pappa is vissen.....
carp-fighters  
#9 Gepost : dinsdag 22 mei 2012 23:40:33(UTC)
carp-fighters


10 ponder

Lid sinds: 20-5-2012(UTC)
Berichten: 80

Bob van Biemen schreef:
geen flavour, gewoon knoflookpoeder halen bij de hengelsportzaak of eventueel vers geperste knoflook gebruiken, stinkt veeeeel harder dan een flavour en is veeeel goedkoper.


okee bedankt,
ik heb nu dit:

250gr griesmeel
200gr maismeel
100gr polenta (mais bloem)
150gr gemalen hennep of birdfood
100gr tarwebloem
10gr knoflook poeder
10/12 eieren
ongeveer goed?

mzl
Karper teller 2011: 249 geeindigd Breede lach
Karper teller 2012: 29
Bob van Biemen  
#10 Gepost : woensdag 23 mei 2012 00:54:40(UTC)
Bob van Biemen


CarpFeeling Crew

Lid sinds: 2-2-2011(UTC)
Berichten: 43

Is 2 keer bedankt in 1 post(s)
carp-fighters schreef:

250gr griesmeel
200gr maismeel
100gr polenta (mais bloem)
150gr gemalen hennep of birdfood
100gr tarwebloem
10gr knoflook poeder
10/12 eieren
ongeveer goed?

mzl



Zou kunnen,zo op het eerste oog kan het el eens een kliederbende worden omdat het rijkelijk veel eieren zijn.
Daar zou ik wat rustiger aan mee doen.

Ik weet niet hoe dit rolt, dat is even uitproberen met een klein mixje.
ik zou de hoeveelheden halveren en een testje maken.

Rolt het goed, en hard het goed uit, dan kan je meer maken.
Als het slecht rolt zou ik wat (+/-200gr)soya vet toevoegen, dat rolt erg lekker en komt de smaak ook ten goede.


Pappa is vissen.....
carp-fighters  
#11 Gepost : woensdag 23 mei 2012 10:13:34(UTC)
carp-fighters


10 ponder

Lid sinds: 20-5-2012(UTC)
Berichten: 80

oke bedankt bob,

ik heb ook nog soyameel thuis dus dat komt mooi uit.
bedankt voor de info.

mvg
Karper teller 2011: 249 geeindigd Breede lach
Karper teller 2012: 29
carp-fighters  
#12 Gepost : donderdag 24 mei 2012 12:35:05(UTC)
carp-fighters


10 ponder

Lid sinds: 20-5-2012(UTC)
Berichten: 80

yesss me roltafel en boiliespuit binnenLike
nu nog ff w8tte op het meel en de restVerdrietig
Karper teller 2011: 249 geeindigd Breede lach
Karper teller 2012: 29
carp-fighters  
#13 Gepost : vrijdag 25 mei 2012 12:06:19(UTC)
carp-fighters


10 ponder

Lid sinds: 20-5-2012(UTC)
Berichten: 80

huppaa me ingredienten ook binnen
morgen boilies gaan maken en dan maandag beginne met voeren
Karper teller 2011: 249 geeindigd Breede lach
Karper teller 2012: 29
rick88  
#14 Gepost : maandag 28 mei 2012 13:24:44(UTC)
rick88


10 ponder

Lid sinds: 15-5-2012(UTC)
Berichten: 80

En gelukt met de boilies? misschien leuk om een foto te posten Blijb
carp-fighters  
#15 Gepost : woensdag 30 mei 2012 14:09:24(UTC)
carp-fighters


10 ponder

Lid sinds: 20-5-2012(UTC)
Berichten: 80

ze zijn zkr gelukt. had vanacht 7 karpers op me scopex boiliesTik 'm aan!

400gr tarwebloem
400gr griesmeel
400gr soyameel
300gr maismeel
300gr birdfood mix
20ml-40ml scopex flavour
22 eieren

dit heb ik gebruikt. is dus echt een top boilie geworden.
Karper teller 2011: 249 geeindigd Breede lach
Karper teller 2012: 29
carpfigter  
#16 Gepost : woensdag 30 mei 2012 21:30:11(UTC)
carpfigter


35 ponder

Lid sinds: 25-12-2009(UTC)
Berichten: 835

Tijgernootje schreef:
Nu deze topic er toch is, weet iemand een makkeljk boilie recept die je zo uit de supermarkt kan halen
in de supermarkt ga je de bollen nie vinden maar ik heb een gouden tip voor je , er bestaan de dag van vandaag ook boilieboeren ;-) hahaha lol , er staan tal van goede mixen op carpfeeling en toch blijft de vraag hier telkens terugkomen , grtzz
if you pay peanuts you catch monckey's ................
Tijgernootje  
#17 Gepost : woensdag 30 mei 2012 21:47:52(UTC)
Tijgernootje


20 ponder

Lid sinds: 5-5-2012(UTC)
Berichten: 311

Het was toch geen gekke vraag of er bepaalde recepten zoals meelsoorten in de supermarkt beschikbaar zijn, zonder dat je naar de plaatselijke viswinkel hoeft te gaan?Dus...
jeroen v oenen  
#18 Gepost : donderdag 31 mei 2012 14:26:32(UTC)
jeroen v oenen


20 ponder

Lid sinds: 9-11-2010(UTC)
Berichten: 341

ik weet niet of dit al ergens stond dus bij deze:

BUDGETBAITS

Eén van de meest besproken onderwerpen in de karpervisserij is natuurlijk het gebruikte aas. Dit is ook logisch, want we vangen natuurlijk enkel de vissen die bereid zijn te eten. Vaak hoor ik dat de stekkeuze veel belangrijker is, maar dan nog zullen de vissen trek moeten hebben in het aangeboden aas. Hoe meer aandacht we besteden aan het onderwerp aas, hoe meer we experimenteren, hoe beter de resultaten op den duur zullen worden. Vandaag bespreken we het zelf maken van boilies en dan vooral zo efficiënt en goedkoop mogelijk.

De afgelopen jaren is er in Nederland toch wel veranderd op het gebied van de “boiliebakkerij”. Niet in de minste plaats door mijzelf, maar ook omdat een verandering onafwendbaar was. Jarenlang hebben we er een zeer bekrompen visie op na gehouden en het werd dan ook tijd, dat de knuppel eens goed het hoenderhok in ging, na 2 decennia gekibbel over de voedingswaarde van het aas.

- voedingswaarde/nutriëntenverhouding
De schijf van 5

- kwaliteit van de gebruikte ingrediënten
Hier gaat het dan hoofdzakelijk om de versheid van de producten.

- signaalfunctie van het aas/vindbaarheid
Hoe kun je de instant respons verhogen

- karakter van het aas
De smaak/geur van de boilie, vorm maar ook de consistentie en de mechaniek ervan. Hoe gedraagt je aas zich onder water. (pop-up’s en zgn. “semi-buoyant” hookbaits)

Naast al deze aandachtspunten is er natuurlijk nog een aandachtspunt en dat is de prijs van een boilie. Vandaag gaan we het hebben over de manier om met weinig geld toch een goede boilie te maken. Dit hoeft dan ook absoluut geen slecht balletje te zijn.

Voordat we over gaan op de werkwijze etc, moeten we eerst even weten wat we nodig hebben…

DE SCHIJF VAN VIJF

Heel kort toch maar even de voedingswaarde, want daar zit tóch de basis van het succes van ons aas. Net als bij mensen hebben karpers ook behoefte aan energie. Over de verhoudingen tussen de nutriënten is een hoop gekibbeld en dat nog wel een tijdje zo blijven. Ik heb hier zelf wel verhelderende ideeën over, maar daar is dit artikeltje ca. 20 pagina’s te kort voor. Waar het in het kort op neer komt hebben karpers met als mensen een behoefte aan de volgende nutriënten:

- Vetten: energieleverancier nummer één. Net als bij mensen lijken de onverzadigde vetzuren het best te scoren. Dus plantaardige oliën, vette vissoorten zoals makreel, haring en sardine en hun olie, diverse zaden en noten.

- Eiwitten: Ook wel proteïne. Voor de opbouw van lichaamscellen, dus de groei van het (karper)lichaam. Het overschot wordt als energieleverancier gebruikt. Voor een vis zijn lichaamseigen eiwitten de ideale eiwitbron. Een goed vismeel dus. Zelf gebruik ik het liefst LT vismeel.

- Koolhydraten: energieleverancier. Vooral de grotere karpers zijn prima in staat zetmeel te verteren.

- Vitamientjes en mineralen: reguleren o.a. de verteringprocessen in het (vissen)lichaam en zijn om die reden belangrijk voor aas met een lange termijn functie. In een goed samengestelde boilie, zal het hier in principe niet aan ontbreken.

- Water: vissen moeten ook drinken…

Indien je aas voldoet aan de schijf van vijf (water is iets minder noodzakelijk in het karpervoer dan bij mensen), dan ben zit je in de meeste gevallen wel goed als het gaat om de attractie op lange termijn.

Voor de vissers die graag wat meer attractie op de korte termijn wensen, zijn er diverse additieven op de markt. Deze zijn hoofdzakelijk gebaseerd op vrije aminozuren, ofwel wateroplosbaar eiwit. Producten als Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc verhogen de signaalfunctie van het aas enorm. Het probleem met deze ingrediënten is dat ze behoorlijk aan de prijs zijn. We gaan straks kijken welke alternatieven we kunnen vinden in de supermarkt/toko.


DE BASIS

Voordat we bepalen of we op moeilijk water met veel concurrentie gaan vissen, of op water gaan vissen dat nauwelijks tot geen hengeldruk ervaart, zullen we toch eerst een basismix moeten samenstellen voor onze bollen. De volgende ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar en niet duur:

- tarwebloem
- griesmeel
- paneermeel
- maïzena
- melkpoeder
- tarwezemelen (winter)
- polenta
- sojameel
- parkietenzaad
- kanariezaad
- vogel krachtvoer (cédé eivoer en bogena universeel)
- LT vismeel







DE BASISMIXEN:

Birdfoodmix:

- tarwebloem 200 gram
- polenta 300 gram
- sojameel (volvet) 300 gram
- vogelzaad (gemalen) 200 gram
- per kg mix ca. 10 eieren

Opbrengst 1400 gram boilies
Kosten per kg basismix : € 1,54
Kosten per kg boilies: € 1,90


Vismeelmix:

- LT vismeel 250 gram
- polenta 350 gram
- tarwebloem 200 gram
- sojameel(volvet) 200 gram
- per kg mix ca. 11 eieren

Opbrengst 1500 gram
Kosten per kg basismix € 1,48
Kosten per kg boilies € 1,86


Supermarktmix:

- gemalen kat brok 500 gram
- polenta 250 gram
- tarwebloem 150 gram
- maïzena 100 gram
- per kg mix ca. 12-13 eieren

Opbrengst 1600 gram
Kosten per kg basismix € 1,56
Kosten per kg boilies € 1,84

Deze drie basisrecepten zijn eenvoudig te bereiden en zeker niet duur. De kostenberekening is natuurlijk een beetje “natte-vingerwerk”. Degene die slim inkoopt, komt nog veel voordeliger uit.

TOEVOEGINGEN LANGE TERMIJN

Op wateren waar niet veel hengeldruk is, kun je met deze basisrecepten prima uit de voeten. Vis je echter op wateren met iets meer hengeldruk, dan vergroot je je kansen, door attractors toe te voegen. Eerst een aantal toevoegingen voor de lange termijn.



Diverse specerijen:

- Paprikapoeder max. 15%
- spaanse pepers max. 5%
- korianderzaad max. 5%
- kerriepoeder max. 5%
- fenugriek max. 2%
- zwarte peper max. 3%
- komijn max. 2%
- kaneel max. 5%
- uienpoeder max. 10%
- knoflookpoeder max. 10%

Er zijn er nog veel meer, maar deze zijn prima verkrijgbaar in supermarkten en Aziatische winkels. Als je hebt gekozen voor een bepaalde specerij, probeer het dan eens via een kennis in de groothandel te kopen. Dat scheelt veel geld.

Blij bij voorkeur af van nootmuskaat en kruidnagel. Deze kunnen effectief zijn, maar zijn makkelijk te overdoseren.

Oliën en vetten:

- zonnebloemolie
- maïsolie
- sojaolie
- arachideolie
- slaolie
- hennepolie/zaad
- pinda/notenmeel
- diverse visoliën
- vette vis uit blik (makreel, sardine, haring etc)

In de warme periode kun je oliën tot 5% van het totaalgewicht toevoegen. Hoe kouder, hoe minder olie is gewenst. Zakt de watertemperatuur onder de 12 graden, voldoen de vetten uit de eidooiers en is olie overbodig.

Zoet en zout:

- zout
- melasse
- dextrose
- goela djawa (vloeibaar)
- honing

Deze zijn eenvoudig te verkrijgen in de detailhandel en erg effectief.


EEN STAPJE HOGER…

Als we de recepten hierboven vermeldt, met de extra toevoegingen gaan verrijken, dan kunnen we eindeloos variëren. Het is aan jullie zelf om uit te zoeken welke samenstellingen het best werken. Uiteraard ben ik niet te beroerd om een opzetje te geven.

Birdfoodboilie met specerijen en goela djawa:

- bogena universeelvoer 200 gram
- paprikapoeder ` 50 gram
- korianderzaad 25 gram
- melkpoeder mager 75 gram
- dextrose 25 gram
- birdfoodmix 600 gram
- goela djawa ` 25 gram
- slaolie ` 25 ml
- eieren ca. 8 stuks

Vismeelboilie met kerrie & gedroogde vis

- gedroogde garnalen 50 gram
- sardines (blik) 1 stuks (125 gram)
- kerriepoeder 25 gram
- dextrose 25 gram
- LT vismix 800 gram
- eieren ca. 9 stuks



Supermarktbol met Zwitserse kaas

- Zwitserse kaas 50-100 gram
- kanariezaad 200 gram
- supermarktmix 700 gram
- dextrose 25 gram
- slaolie 25 gram


VRIJE AMINOZUREN/WATEROPLOSBAAR EIWIT


Door o.a. fermentatie van eiwitrijke producten ontstaat wateroplosbaar eiwit, ook wel vrije aminozuren genoemd. Karpers kunnen deze waarnemen en worden hierdoor gestimuleerd om te azen. Voorbeelden van producten die rijk zijn aan vrije aminozuren zijn Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc. In de supermarkt zijn er echter ook diverse te verkrijgen en die zijn ook erg effectief.

Trassi (gefermenteerde garnalenpasta) 50-100 gram per kg mix
Maggi (op basis van tarwe-eiwit) 75-100 ml per kg mix
Soja/oestersaus (op basis van soja-eiwit) 25-50 ml per kg mix
Ve-tsin (glutaminezuur) 5-15 gram per kg mix
Sojamelk 50-200 ml per kg mix


IN EEN DIP?

Dippen en soaken is de laatste jaren enorm in populariteit toe genomen. Maggi en oestersaus zijn zo uit de fles te gebruiken als dip. Met trassi gaat dat natuurlijk niet, maar is wel zeer effectief in te zetten op de volgende manier:

- Rasp 100 gram trassi
- Voeg 100 gram Maggi toe en 50 gram vloeibare Goela Djawa
- Roeren en klaar!

50-100 gram per kg boiliemix als toevoeging, zal de boilies flink doen toenemen in instant respons.

Een ander mooie soak is de volgende:

- Maal een blikje maïs fijn in de keukenmachine
- Voeg 1 zakje gist toe en 25 gram suiker en 100 ml water
- Maal nog eens goed en verpak in een te grote bak ( gisting)
- Laat een paar weken gisten

Deze maïsdip is zeer goed te gebruiken om je boilies in te soaken. Gooi een scheut over je boilies en laat lekker een nachtje intrekken.


POPUPS

Popup’s maken kan ook prima, als je je aan een paar eenvoudige regeltjes houdt.

- Neem 100 gram van je favoriete mix (pas op voor te veel vismeel
- Voeg 10 gram ei-albumine toe, als je bolletjes drie dagen moeten drijven
- Voeg 5 gram suiker toe en een zakje bakkersgist
- Dan nog tien ml (sla)olie en een eitje breken in een kommetje. Evt. flavour etc
- Mix erbij en kneden maar
- Rol je bolletjes ca. de helft van de gewenste diameter en laat een half uur rusten
- Bak in de oven of in een pan (bewegen) totdat ze gaar zijn. Een minuutje in de magnetron kan ook.

De boilies zullen keihard worden.

GAMMARUS

Een andere goede methode is het gebruik van gammarus. Ook wel te koop als schildpaddenvoer. Het zijn kleine zoetwatergarnaaltjes die je boilie erg licht maken. 10% toegevoegd aan je mix zal je boilies zeker doen drijven. De slimme bollenbakker kan dus ook mooi uitgebalanceerde haakaasjes maken…
carp-fighters  
#19 Gepost : donderdag 7 juni 2012 18:12:54(UTC)
carp-fighters


10 ponder

Lid sinds: 20-5-2012(UTC)
Berichten: 80

goededag mensen,

zou ik gister gaan voeren met me eigen gemaakte scopex boilies. Had er vorige weeek ook al mee gevist en waren goed bevallen. Wat blijkt als ik langs de waterkant sta? zijn al me boilies verrot!!swear1 er zat schimmel op.. weet iemand hoe dit kan?? had ik ze langer moeten laten drogen of gwn laten invriezen??
hoor het graag van julle

roy
Karper teller 2011: 249 geeindigd Breede lach
Karper teller 2012: 29
ronalddehoog  
#20 Gepost : donderdag 7 juni 2012 18:59:27(UTC)
ronalddehoog


40 ponder

Lid sinds: 10-2-2012(UTC)
Berichten: 1.064

Bedankjes: 2 keer
Je zegt het zelf al... Je had het in moeten vriezen. Tenzij je er conserveermiddelen in doet. Zal me der verder niet mee bemoeien heb van boilies maken niet zo veel verstand Tong
Voer geen oorlog, voer de vissen.
Gebruikers aanwezig in dit topic
Guest
2 Pagina's12>
Spring naar forum  
Je kunt hier geen nieuwe berichten plaatsen.
Je kunt hier niet antwoorden op berichten.
Je kunt hier geen eigen berichten verwijderen.
Je kunt hier geen eigen berichten bewerken.
Je kunt hier geen Polls creëren.
Je kunt hier niet stemmen op Polls.