Karwijzaad
Karwijzaad is een geurstof met een scherpe indringende geur. Te gebruiken op dieper water waar grote vis dient gevangen te worden. Max. 5%.
Koriander
Koriander is een geurstof die gebruikt wordt voor diep stromend water. Het beste is de volle korrel te nemen en die te vermalen. Max. 4%
KnoflookKnoflookpoeder heeft een eigen geur en smaak waar de karper niet vies van is. Het heeft een gezonde werking en je kan het vooral gebruiken in vlees en vismixen. Gebruik niet te veel want lookpoeder wordt enkel gebruikt als smaak en geurstof dus ongeveer 5 tot 10%.
KoekjesmeelKoekjesmeel is zoet van smaak en ruikt erg lekker.Het is gemaakt van gemalen koekjes, waardoor het veel suiker en vet bevat. Dit maakt het goed te verwerken.
Uitharding:Slecht
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 7%,Koolhydraten 70%,Vet 20%
KuikenopfokmeelGebruikt voor het op fokken van kuikens. Het is zeer zoet en bevat veel grof maïsmeel. Je kan het in grote hoeveelheden gebruiken want het laat zich goed verwerken.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 40%
Voedingsgegevens:Eiwitten 21%,Koolhydraten 26 %,Vet 5%
Lactoselactose of melksuiker is een zeer waardevol en voedzaam ingredïent. Let wel op dat je niet teveel gebruikt want dit geeft een negatieve werking op de mix.
Uitharding:Redelijk
Dosering:Max 10%
Voedingsgegevens:Eiwitten 0%,Koolhydraten 97%,Vet 0 %
Lactalbumine
lactalbumine is een melkeiwit dat zeer goed is en zorgt voor een makkelijk te rollen mix. Enige nadeel is de prijs.
Uitharding:Zeer goed
Dosering:Max 10%
Voedingsgegevens:Eiwitten 80%?Koolhydraten 0%,Vet 0%
Leverpoeder wordt gebruikt in vlees en vismixen om het een specifieke geur te geven. Karper schijnt er dol op te zijn.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 10%
Voedingsgegevens:Eiwitten 72%,Koolhydraten 0%,Vet 2%
Lijnzaad
lijnzaad is afkomstig van gemalen lijnkoek. Het is een goed ingredÏent dat laxerend werkt maar een te groot gebruik zorgt voor een snelle verzadiging.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 10%
Voedingsgegevens:Eiwitten 20%,Koolhydraten 3%,Vet 35%
Maïsgluten
Ma๏sgluten hebben een vrij hoog eiwitgehalte zo'n 50%, maar van matige kwaliteit. Het is een harde grove korrel van donkere kleur. De smaak is minder dan de geur, wat zurig. Het product bindt totaal niet maar hardt wel goed uit. Het wordt goed verteert door de karper.
Maïsmeel of de fijnere variant maïsbloem verkrijg je door het malen van maïs. Door de grove structuur, de goede rolbaarheid en de goede uitharding is maïsmeel een van de meest gebruikte producten in onze boiliemixen. Je kan het tot de helft van je mix laten uitmaken en doordat de prijs van maïsmeel heel laag ligt is maïsmeel een uitstekend basisproduct voor voerboilies.
Uitharding:Goed
Dosering:Tot 40%
Voedingsgegevens:Eiwitten 12%,Koolhydraten 75%,Vet 4%
Maïzena is een binder. De uitharding is redelijk, maar de instant respons is echter voortreffelijk. Niet overdrijven met de hoeveelheid, omdat de boilie dan stuk kan koken.
Uitharding:Goed
Dosering:Tot 25%
Voedingsgegevens:Eiwitten 0%,Koolhydraten85%,Vet 0%
Makreelmeel is een vismeel afkomstig van gemalen makreel. De voedingswaarde van makreelmeel komt ongeveer overeen met die van andere vismelen. Makreelmeel heeft wel een scherpere geur dan gewoon vismeel. Je kan het in elke vismeelmix gebruiken.
Uitharding:Redelijk
Dosering:Max 20%
Voedingsgegevens:Eiwitten 70%,Koolhydraten 0%,Vet 12%
Maniokmeel
Maniokmeel komt van de cassave, een tropisch gewas. Hoe witter de maniok hoe beter de kwaliteit. Het is een uitstekende wolkvormer wat lang blijft wolken en kleurt het water wit.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 15%
Voedingsgegevens:Eiwitten 32%,Koolhydraten 60%,Vet 0%
Melassemeel is afkomstig van stengels van rietsuiker en het is dus zeer zoet. Het is een product waar de karper gek op is en het gebruik is dus wel aan te raden. Je mag er wel niet te veel van gebruiken want teveel melassemeel zorgt voor een slechte binding van het deeg.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 15%,Koolhydraten 40%,Vet 5%
MelkpoederZeer populair product. Volle melkpoeder is meer aan te raden dan magere melkpoeder omwille van het aantal vet.
Uitharding Magere Melkpoeder:Goed Uitharding Volle Melkpoeder:Slecht
Dosering Magere Melkpoeder:Max 30% Dosering Volle Melkpoeder:30%
Voedingsgegevens Magere Melkpoeder:Eiwitten 35%,Koolhydraten 50%,Vet 1%
Voedingsgegevens Volle Melkpoeder:Eiwitten 30%,Koolhydraten 40%,Vet 25%
Natrium caseïnaatNatrium caseïnaat is een melkeiwit. Het is een wateroplosbaar caseïnaat, het bindt goed en het is zeer licht.
Uitharding:Slecht
Dosering:Max 10%
Voedingsgegevens:Eiwitten 95%,Koolhydraten 0%,Vet 0%
Olijfolie wordt soms aan de mix toegevoegd om beter te rollen.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 5%
Voedingsgegevens:Eiwitten 0%,Koolhydraten 0%,Vet 100%
Pindameel is echt een top ingredïent. Het vangt erg goed. Het bindt niet overdreven goed, maar het hardt wel aardig uit. Het draait als een trein en het toevoegen van een flavour is overbodig. Pas op met pinda’s of pindameel van slechte kwaliteit, bij de minste sporen van schimmel moet je het spulletje meteen weggooien, omdat in de schimmels zich het zeer giftige aflatoxine kan vormen. Omdat het meel uit zichzelf al plakkerig is door het hoge vetgehalte is het toevoegen van olie of suiker niet echt aan te raden. Bij een grote hoeveelheid pindameel is de boilie bijna niet meer hard te krijgen.
Uitharding:Slecht
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 30%,Koolhydraten 12%,Vet 52%
Polenta is griesmeel van maïs. Het heeft niet zo een bindende kracht als maïsmeel maar het rolt heel vlot.Het is te verkrijgen in verschillende korrelgroottes tot heel fijn, dat is dan polentabloem. Polenta is zeer goedkoop en in iedere mix prima te verwerken.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 40%
Voedingsgegevens:Eiwitten 12%,Koolhydraten 50%,Vet 3%
Polentabloem is een wonderproduct. De instant respons in ongelooflijk, het draait erg goed en de boilies harden prima uit. Ook ideaal om plakkerige mixen te neutraliseren. Het heeft als nadeel dat het geen voedingswaarde heeft. Tijdens het koken zwelt het wel erg op, maar het krimpt weer bij het afkoelen.
Idem als polenta.
Puddingmeel is ideaal als je je mix een eigensmaak wilt geven. Let wel op niet meer dan 20% gebruiken anders laat de mix zich zeer moeilijk te rollen.
Uitharding:Redelijk
Dosering:Max 20%
Voedingsgegevens:Eiwitten 0%,Koolhydraten 85%,Vet 0%
Peper & PaprikaSmaaktoevoegingen voor pittige boilies zoals spice en visboilies. Het geeft een eigen smaakje aan de mix wel niet teveel van gebruiken.
RietsuikerZeer zoet en daar is de karper dol op. Niet teveel van gebruiken want anders valt de mix uit elkaar.
Uitharding:Slecht
Dosering:Max 15%
Voedingsgegevens:Eiwitten 0%,Koolhydraten 99%,Vet 0%
Rijstebloem wordt verkregen door het malen van rijstkorrel en het spul daarna door de zeef te halen. Het is een goedkoop alternatief voor griesmeel. Het bindt goed en hard ook goed uit. Heeft een laag eiwitpercentage van lage kwaliteit.
Uitharding:Goed
RijstglutenNet zoals maïsgluten hebben rijstgluten een lage bindkracht.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 20%
Voedingsgegevens:Eiwitten 65%,Koolhydraten 0%,Vet 0%
Rijstkreem Het is een goedkoop product dat zich goed laat verwerken en een goede instantwerking heeft.
Uitharding:Zeer goed
Dosering:Max 40%
Voedingsgegevens:Eiwitten 8%,Koolhydraten 78%,Vet 1%
Robin Red is een van mijn favoriete ingredienten. Het heeft een kruidige smaak en kleurt de boilies mooi rood.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 10%
Voedingsgegevens:Eiwitten 0%,Koolhydraten 0%,Vet 8%
Roggemeel & Roggebloem Dagelijks gebruikt door de bakkers en ook de karper is er niet vies van. Het heeft een aangename smaak en laat zich goed verwerken.
Uitharding Roggemeel:Goed Uitharding Roggebloem:Redelijk
Dosering Roggemeel:Max 30% Dosering Roggebloem:Max 30%
Voedingsgegevens Roggemeel:Eiwitten 10 %,Koolhydraten 55%,Vet 2 %
Voedingsgegevens Roggebloem:Eiwitten 8%,Koolhydraten 73%,Vet 1%
Sardienmeel Opnieuw een vismeel deze keer afkomstig van sardienen. Het kan zoals alle vismelen goed gecombineerd worden met alle andere vismelen.
Uitharding:Redelijk
Dosering:Max 20%
Voedingsgegevens:Eiwitten 60%,Koolhydraten 0%,Vet 11 %
Sojabloem is van zichzelf erg vet en dat maakt het kneden en rollen van de mix erg makkelijk.Het nadeel is weer dat het niet goed uithard, waardoor je dit ingredient alleen kan gebruiken als je goede uitharders in je mix verwerkt. Tevens is dit product beperkt houdbaar.Het heeft een eiwitpercentage van zo’n 50% met een goed aminozuurpatroon.Het bevat ook een ruime hoeveelheid vet van goede kwaliteit.
Sojameel Vet & OntvetSojameel is een perfect product om te verwerken in je boilie. Het is goed van smaak en goedkoop. Het bindt goed en hard redelijk goed uit. Het vette sojameel is grof en erg vet, waardoor het rollen gemakkelijk gaat.Je hebt ook ontvet sojameel. Wel oppassen met de houdbaarheid.
Uitharding Sojameel Vet:Goed Uitharding Sojameel Ontvet:Goed
Dosering Sojameel Vet:Max 40% Dosering Sojameel Ontvet:Max 40%
Voedingsgegevens Sojameel Vet:Eiwitten 40%,Koolhydraten 25 %,Vet 25%
Voedingsgegevens Sojameel Ontvet:Eiwitten 47%,Koolhydraten 30%,Vet 1%
SpeculaasMeel van gemalen speculaas koeken heeft een lekkere kruidige geur waar de karper dol op is. Je kan het in elke mix gebruiken.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 7%,Koolhydraten 70%,Vet 20%
Steranijs
Werkt sterk eetlust opwekkend en is erg goed op stromend water (sterk geurspoor). Max 4%
TarwebloemTarwebloem is een zeer fijn poeder dat veel gluten bevat. Dit maakt het erg kleverig en taai tijdens de verwerking. Het is een bij-ingredient wat vooral gebruikt word vanwege zijn plakkende werking.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 11%,Koolhydraten 70%,Vet 1%
TarweglutenZijn uitstekend voor een zeer goed rolbare mix. Maar gebruik er niet teveel van dit is namelijk niet goed voor de karper en ook niet voor de mix.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 15%
Voedingsgegevens:Eiwitten 90%,Koolhydraten 0%,Vet 0%
TarwekiemenEen kwalitatief goed product, enkel de bindkracht is minder.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 20%
Voedingsgegevens:Eiwitten 30%,Koolhydraten 20%,Vet 11 %
Tarwemeel Volkoren is verkrijgbaar in verschillende versies waarbij vooral het aantal verwerkte graansoorten verschilt. Het heeft een goede instant respons en het heeft een goede bindende en uithardende eigenschap.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 10%,Koolhydraten 65%,Vet 2%
Trouvit wordt gebruikt als voedsel voor jonge vissen in kweekvijvers. Kweekkarper is er dus met groot gebracht. Je kan het in elke mix gebruiken en aangezien de trouvit korrels bestaan uit grotendeels samengeperst vismeel is het ook een aanrader in elke vismix.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 48%,Koolhydraten 22%,Vet 8%
Tijgernotenmeel is afkomstig van gemalen tijgernoten. Je kan het gebruiken in alle mixen maar vooral in een notenmix of als je een speciale tijgernootmix wil maken met tijgernootflavour. Aanbevolen gebruik: 20-30%
Vanille
Ook te gebruiken in combinatie met een zoet voer. Max. 4%
Venkelzaad
Gemalen venkelzaad geeft een anijs smaak aan het voer. Max. 3%
VleesmeelGoed ingredient in vis en vleesmixen. Het bevat veel dierlijke eiwitten. Let wel op de versheid van dit product, gebruik het niet na verval van de houdbaarheidsdatum.
Uitharding:Redelijk
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 50%,Koolhydraten 0%,Vet 20%
Vismeel bevat alle voedingstoffen die een karper nodig heeft waardoor dit een populair ingredient is bij de thuisdraaier.De boilies stinken een uur in de wind en blijven dat ook doen na een tijd in het water te hebben gelegen. Niet in te grote hoeveelheden toepassen, omdat het oliegehalte nogal hoog is. Flavouren is bijna overbodig, je kunt het effect wel iets verhogen door visolie toe te voegen………… een leuke test voor je relatie, aangezien de geur dan echt niet meer te harden is.
Uitharding:Goed
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 66%,Koolhydraten 0%,Vet 11%
Vitamealo Een zoet kalveropfok middel. Bevat een mooie balans van eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen en is dus goed voor een HNV mix. Gebruik: max 35%
Uitharding:Goed
Dosering:Max 30%
Voedingsgegevens:Eiwitten 35%,Koolhydraten 45%,Vet 15%
Wouwbloem in voor veel thuisdraaiers hun favoriete bulk ingredient. Wouwbloem bestaat uit meelresten die worden gemengd en gekookt en daarna gedroogd en gemalen. De eigenschappen van wouwbloem liggen het dichtst bij die van maïsmeel. Alleen draait het nog soepeler en wordt het nog harder. De instant respons is iets hoger dan maïsmeel. Samen met de fijnere polentabloem vormt het een werkelijk superieure basis voor allerlei mixen die steenhard moeten zijn.Is met veel andere ingredienten te combineren. Wel moet de voedingswaarde in de mix iets naar boven.
Uitharding:Zeer Goed
Dosering:Max 45%
Voedingsgegevens:Eiwitten 10%,Koolhydraten 30%,Vet 0%
Bewerkt door de gebruiker dinsdag 13 juli 2010 15:52:21(UTC)
| Reden: Niet aangegeven