Nieuwe uitzetting Lid sinds: 12-4-2015(UTC) Berichten: 7
Bedankjes: 2 keer
|
Hallo, ik ben Luca. Ik ben pas 14 jaar maar je weet wat ze zeggen: Je kan nooit te vroeg beginnen. Ik vis nu al een aantal jaren op karper maar ik heb me nooit verdiept in het maken van boilie's. Ik heb gister weer voor het eerst dit jaar een nachtje gevist met wat boilie's van vorig jaar. Maar ik vind het wel weer tijd voor nieuwe en ik wil ze dit keer zelf maken. Het enigste is dat ik geen ervaring heb. Daarom heb ik wat research gedaan en heb ik mijn eigen receptje samen gesteld. Maar ik heb geen idee of dit recept mogelijk is en of er nog iets verandert moet worden. Ik wil jullie vragen om wat tips, dat zou erg fijn zijn. Hier is mijn recept:
200Gr. Mais bloem 200Gr. Tarwe volkoren meel 300Gr. Volvet Getoast soya bloem 75Gr. Trassi 25ML. Maggi 10ML Sambal 100Gr. Gemalen Chillies (Caenne) 60Gr. Knoflookpoeder 10ML Sesam olie 100Gr. Eicompound
|
|
|
|
40 ponder Lid sinds: 28-5-2014(UTC) Berichten: 1.103 Locatie: Lochem Bedankjes: 25 keer Is 84 keer bedankt in 80 post(s)
|
Dat word bijna een vuurbal Persoonlijk zou ik de sambal er uit laten. Als je pas gaat draaien, heb je dan al gedacht aan een mixer ( zou die van Ma niet gebruiken) Gedacht aan een kookpan, Zou wederom niet binnen op de kookplaat van ma gaan koken. En draaien? doe je dat eerst nog met de hand. ( niks mis mee, heb ik ook eerst gedaan) Als je pas begint zou ik nog geen grote hoeveelheden maken, Persoonlijk zou ik beginnen met 1/2 tot 1 kg. Mengen kun je eerst nog wel doen met de hand, al is een mixer of mengmachine wel makkelijker. Koken gaat heel goed met een oude friteuse, Goed schoonmaken en water i.p.v. vet gebruiken. ( voordeel dit kun je buiten doen) Dan draaien. Het beste kun je een aantal "worsten" rollen van gelijke dikte. (als je geen deegspuit hebt)Naast elkaar leggen en met een mes op de gewenste lengte afsnijden. (afhankelijk van de grootte van je bollen) Begin als je het met de hand doet met 1 per keer, al snel kun je er twee tegelijk rollen. Suc6 en vang ze |
geniet aan het water, bewaar de stress voor later. |
HarryO is 1x bedankt voor deze nuttige post.
|
|
|
Nieuwe uitzetting Lid sinds: 12-4-2015(UTC) Berichten: 7
Bedankjes: 2 keer
|
Heb de spullen al in huis om het te maken. De spullen zijn van mijn vader. Het gaat mij alleen om de ingrediënten/
|
|
|
|
40 ponder Lid sinds: 28-5-2014(UTC) Berichten: 1.103 Locatie: Lochem Bedankjes: 25 keer Is 84 keer bedankt in 80 post(s)
|
Ha Ha Oké dan zal Pa ook wel een oogje in het zeil houden. Maakt die ook van die hete bollen. |
geniet aan het water, bewaar de stress voor later. |
|
|
|
30 ponder Lid sinds: 28-8-2012(UTC) Berichten: 725
Bedankjes: 8 keer Is 83 keer bedankt in 76 post(s)
|
Luca Als je Chillies (Caenne)maximum 70 gr en dat is dan ook het maximum ik zou het persoonlijk bij 50gr houden. Verder zal hij wel draaien ik zou er ook nog wat vismeel bij doe zo een 300 gr dan komt je mix op 1.3kilo dan mag je 70 gr chillies in stoppen. /MVg Lorenzo
|
l-o-r-e-n-z-o is 1x bedankt voor deze nuttige post.
|
|
|
Nieuwe uitzetting Lid sinds: 12-4-2015(UTC) Berichten: 7
Bedankjes: 2 keer
|
Mijn vader heeft wel eens boilie's gemaakt maar hij heeft zich er ook nooit in verdiept. En wat voor vismeel kan ik het beste gebruiken?
|
|
|
|
Nieuwe uitzetting Lid sinds: 12-4-2015(UTC) Berichten: 7
Bedankjes: 2 keer
|
Nog een paar vraagjes;
- Moet ik er nog een kleurstof bij doen of maakt de kleur niet uit?
- Zal ik er nog een flavour bij doen?
- Hoeveel water zou hier ongeveer bij moeten, of zou ik dit zelf even moeten proberen?
Gr. Luca
|
|
|
|
40 ponder Lid sinds: 28-5-2014(UTC) Berichten: 1.103 Locatie: Lochem Bedankjes: 25 keer Is 84 keer bedankt in 80 post(s)
|
de volgende tekst is ooit eens geschreven door Bertkamp. Ik denk dat je deze regel wel kunt volgen. Anders komt lorenzo wel met een betere oplossing. Ken hem als een boilie expert Je kunt ook uitgaan van de mix, stel je hebt nog 740 gram mix over en wil die verwerken. De berekening is nu 740 X 0,321 = 237 cc vloeistof.
Je zou er een glaasje water naast kunnen zetten, kunnen ze wat drinken als ze die bollen gegeten hebben. of wat gebroken rijst, remt de brand ook goed. d Dit laatste is een grapje, als je er zoals lorenzo zegt gewoon vismeel bij doet valt die scherpte nog wel mee. Bewerkt door de gebruiker zondag 12 april 2015 21:10:02(UTC)
| Reden: a |
geniet aan het water, bewaar de stress voor later. |
|
|
|
Nieuwe uitzetting Lid sinds: 12-4-2015(UTC) Berichten: 7
Bedankjes: 2 keer
|
Die heette ballen komen vast doordat ik een Indo ben!
|
|
|
|
30 ponder Lid sinds: 28-8-2012(UTC) Berichten: 725
Bedankjes: 8 keer Is 83 keer bedankt in 76 post(s)
|
Hoeveel water je er moet bijdoen ,die formule van Bert zal wel ongeveer in de buurt zitten gewoon een maatbeker vullen en 1 kilo mix maken dan kom je er zo achter maar het zal wel tussen de 350 en de 400ml zijn zal afhangkelijk zijn van de puurheid van je ei-compound . Als je dat vismeel erbij doet kom je op 1.3 kg en dan mag je het knoflookpoeder gerust nog wat opschroeven tot 100gr zou er niet bij misstaan en je ei-compound ook nog wat omhoog tot 130gr als je dat vismeel erbij doet. Welk vismeel ja dat is meer een persoonlijke smaak ik neem meestal lt vismeel triple 999 of deens haringmeel(dit is mijn favouriet) waarom omdat ik die aan inkoopprijs kan kopen. d Laat flavour er maar uit met dat knoflookpoeder zal het al genoeg meuren kleurstof is ook al weer een verloren kost voor niets nodig. Harry op een zandafgraving vissen dan heb je bij brand ook meteen zand om erop te kappen dat helpt ook om de brand af te remmen maar het zal wel meevallen ik ,heb ze nog straffer gemaakt . Harry een expert zou ik mezelf nooit noemen het is gewoon een hobby binnen een hobby en ik heb ook het geluk om wat mensen in mijn kennissenkring te hebben die boiliebedrijfjes hebben. MVg Lorenzo Bewerkt door de gebruiker zondag 12 april 2015 22:18:20(UTC)
| Reden: Niet aangegeven
|
|
|
|
Nieuwe uitzetting Lid sinds: 12-4-2015(UTC) Berichten: 7
Bedankjes: 2 keer
|
Heel erg bedankt voor het reageren: Harry en Lorenzo, ik ga jullie tips zeker gebruiken. Nog 1 vraag: Moet ik de boilie's koken in water of stomen? Gr. Luca
|
|
|
|
30 ponder Lid sinds: 28-8-2012(UTC) Berichten: 725
Bedankjes: 8 keer Is 83 keer bedankt in 76 post(s)
|
Stomen is beter ik weet natuurlijk ook niet wat je mogelijkheden zijn ,ik kook ze meestal omdat het vlugger gaat 15 kilo in een keer. MVG LOrenzo
|
|
|
|
40 ponder Lid sinds: 28-5-2014(UTC) Berichten: 1.103 Locatie: Lochem Bedankjes: 25 keer Is 84 keer bedankt in 80 post(s)
|
lorenzo schreef: E=mc2 Harry een expert zou ik mezelf nooit noemen het is gewoon een hobby binnen een hobby en ik heb ook het geluk om wat mensen in mijn kennissenkring te hebben die boiliebedrijfjes hebben. MVg Lorenzo en ook dit: Stomen is beter ik weet natuurlijk ook niet wat je mogelijkheden zijn ,ik kook ze meestal omdat het vlugger gaat 15 kilo in een keer. MVG LOrenzo Lorenzo in mijn ogen ben je een boilie kenner bij uitstek dus dat is voor mij een expert. En als je 15 kilo in één keer draait, vind ik dat het al aardig op een fabriekske gaat lijken. Aan mij ben je in ieder geval voorgesteld als boiliekenner. b Luca geen dank, laat maar weten of je iets gevangen hebt met die "hete" ballen. |
geniet aan het water, bewaar de stress voor later. |
|
|
|
Nieuwe uitzetting Lid sinds: 12-4-2015(UTC) Berichten: 7
Bedankjes: 2 keer
|
Sorry, heb toch nog 2 vraagjes : - Zouden de boilie's in de vriezer bewaart moeten worden of gewoon op kamer temperatuur in een luchtdichte emmer? - Hoelang moet ik ze latem drogen na het stomen? Gr. Luca (Ps: lorenzo je mag jezelf wel een expert noemen, heb je op meerdere forums zien schrijven. b )
|
|
|
|
25 ponder Lid sinds: 15-7-2010(UTC) Berichten: 405
Bedankjes: 4 keer Is 33 keer bedankt in 33 post(s)
|
Minimaal 2 dagen drogen, hoe lang precies hangt van de omstandigheden af. Bij droog weer met een lage luchtvochtigheid drogen ze harder dan bij nat weer. Bewaren in de vriezer of in een bewaarzak, zeker niet in een lucht dichte emmer want dan gaan ze schimmelen. Als je ze toch wat langer in een emmer moet bewaren kun je er een pak zout of suiker overheen kieperen.
|
|
|
|
25 ponder Lid sinds: 29-6-2012(UTC) Berichten: 489
Bedankjes: 2 keer Is 25 keer bedankt in 24 post(s)
|
En bij een lange sessie aan het water bij warm weer 2x per dag een keer onder water drukken en weer laten drogen, dit voorkomt scheuren van je bollen.. Voor de hoeveelheid water moet je zelf kijken, ligt aan je melen, toevoeging en je eigen poeder, of wat je ook maar gebruikt. Ik moet bijvoorbeeld bij mijn zoete bollen 600ml water toevoegen om het goed te verwerken. Tevens is het beste om het met lauw water te doen en na het mixen het even een minuutje of 15 te laten rusten. Dit zorgt voor een betere binding van je melen. |
Door JOU drang om kilo 's te knallen op een BTW ben ook JIJ schuldig aan KARPERDIEFSTAL van openbare wateren! z2h-productions |
|
|
|
Spring naar forum
Je kunt hier geen nieuwe berichten plaatsen.
Je kunt hier niet antwoorden op berichten.
Je kunt hier geen eigen berichten verwijderen.
Je kunt hier geen eigen berichten bewerken.
Je kunt hier geen Polls creëren.
Je kunt hier niet stemmen op Polls.